1. Start
  2. Dla wprowadzającego
  3. O czym musisz pamiętać prowadząc lokal gastronomiczny?

O czym musisz pamiętać prowadząc lokal gastronomiczny?

Czas czytania: 3 min.
Opakowania w lokalu gastronomicznym, źr. Pixabay

Z tego artykułu dowiesz się jakie obowiązki związane z rozliczeniem wprowadzanych opakowań musi realizować KAŻDY, kto prowadzi lokal gastronomiczny. Dowiesz się m.in.:

Czy każdy, kto prowadzi lokal gastronomiczny, musi posiadać numer BDO?

Rejestracja w bazie BDO i uzyskanie numeru rejestrowego są obowiązkowe dla każdego, kto prowadzi lokal gastronomiczny, w którym wydawane są posiłki na wynos, lub który pakuje swoje produkty w opakowania.

Przykładami biznesów gastronomicznych, w których wprowadzane są opakowania i które muszą posiadać numer BDO są:

  • restauracje oferujące pakowanie jedzenie na wynos,
  • pizzerie, kebaby,
  • piekarnie oraz cukiernie,
  • kawiarnie, herbaciarnie,
  • food trucki i wszelkiego rodzaju 'wózki’ z jedeniem,
  • firmy świadczące catering oraz takie, które dostarczają tzw. 'diety pudełkowe’.

Zgodnie z wymogami ustawodawcy każdy, kto podlega pod rejestrację w bazie BDO powinien uzyskać numer rejestrowy jeszcze przed rozpoczęciem prowadzenia działalności.

Rejestracja w bazie BDO odbywa się w całości online – potrzebujesz jedynie profilu zaufanego i ok. 15 minut na złożenie stosownego wniosku za pośrednictwem dedykowanego serwisu WWW.

Nie wiesz, czy poradzisz sobie samodzielnie z rejestracją BDO? Zobacz nasz specjalnie przygotowany artykuł, w którmy opisujemy jak samodzielnie zarejestrować się w BDO.

Pamiętaj! Musisz podawać numer BDO na dokumentach sprzedażowych: paragonach, fakturach oraz na każdej umowie handlowej, którą zawierasz. W przypadku kontroli za brak numeru BDO na dokumentach możesz otrzymać karę w wysokości od 5 000 zł!

Jakie obowiązki opakowaniowe musi realizować lokal gastronomiczny?

Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny, w którym wydajesz produkty na wynos lub stosujesz opakowania do wydawania posiłków, musisz realizować obowiązki, które nakłada na Ciebie ustawa. Te obowiązki to:

  • zapewnienie ustawowego poziomu recyklingu opakowań, które wprowadzasz,
  • wniesienie rocznej opłaty produktowej, za wprowadzone do obrotu opakowania,
  • opłacenie proekologicznych działań – tzw. Publicznych Kampanii Edukacyjnych,
  • złożenie rocznego sprawozdania do Urzędu Marszałkowskiego za wprowadzone do obrotu opakowania.

Chcesz dowiedzieć się więcej o obowiązkach? Zapoznaj się z artykułem, w którym szczegółowo opisaliśmy obowiązki wprowadzającego produkty w opakowaniach lub opakowania.

Realizacja obowiązków wprowadzającego może być bardzo kosztowna, jeśli zdecydujesz się realizować je samodzielnie. Nie chcesz przepłacać? Zjedź na dół artykułu i zobacz, jak skutecznie realizować ustawowe obowiązki wprowadzającego.

Jakie opakowania rozlicza lokal gastronomiczny?

W zależności od tego, jakiego rodzaju żywność wydajesz klientom, możesz stosować różne rodzaje opakowań, wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze opakowania stosowane w gastronomii, które należy rozliczać to m.in.:

  • pizzerie: kartony na pizzę, papierowe podkładki do kartonu oraz plastikowe podpórki do opakowania,
  • restauracje: styroboxy na posiłki, papierowe lub plastikowe opakowania do zgrzewania żywności,
  • kawiarnie: papierowe kubki na napoje ciepłe lub zimne, kubki plastikowe, wieczka do kubków,
  • cukiernie i lodziarnie: tacki do gofrów, serwetki do wafelków lub słodyczy, papierowe torebki na pieczywo/wyroby cukiernicze.

Pamiętaj! Bardzo ważny jest sposób wydania opakowania.
Jeżeli to Ty pakujesz żywność dla klienta, musisz rozliczyć opakowanie, z którego skorzytasz.
Jeżeli to klient bierze opakowanie z półki i sam pakuje do niego pożywienie – takie opakowanie nie podlega obowiązkowi rozliczenia.

Czy lokal gastronomiczny rozlicza torby foliowe?

Prodząc lokal gastronomiczny, w którym pakujesz wydawane na wynos posiłki w jednorazowe torby foliowe wykonane z tworzyw sztucznych (grubość torby musi przekraczać 15 mikrometrów) masz dodatkowy obowiązek. Musisz co roku iuszczać tzw. opłatę recyklingową.

Sprawozdanie za wprowadzone do obrotu torby foliowe składasz do 15 marca w systemie BDO, a opłątę wnosisz kwartalnie, zawsze do 15 dnia miesiąca po kwartale, w którym wniosłeś poprzednią opłatę.

Pamiętaj! Opłatę recyklingową rozliczasz samodzielnie i wpłacasz ją na konto Twojego Urzędu Marszałkowskiego. Dowiedz się więcej o tym jak rozliczać opłątę recyklingową.

Jakich opakowań nie rozlicza gastronomia?

Większość opakowań, z których korzysta lokal gastronomiczny, musi zostać rozliczona w ramach rocznej opłaty produktowej. Są tutaj wyjątki, o których musisz pamiętać.

Gastronomia nie rozlicza m.in.:

  • sztućców jednorazowych – łyżek, widelców, noży, łopatek do lodów, szpatułek do napoju, niezależnie od materiału z którego zostały wykonane,
  • słomek do napojów.

Jak uniknąć obowiązku rozliczania opakowań w gastronomii?

Nie możesz uniknać obowiązku zwiażanego z rozliczaniem opakowań, które wprowadzasz prowadząc lokal gastronomiczny. Możesz natomiast realizować te obowiązki z głową. Obowiązki wprowadzającego przekaż do Organizacji Odzysku Opakowań TOM-DOLEKO-EKOLA. W ramach umowy Organizacja:

  • zapewni, w Twoim imieniu, ustawowe poziomy recyklingu opakowań, które wprowadzasz,
  • zlikwiduje wysoką opłatę produktową – zapłacisz TYLKO niską stawkę za podpisywaną umowę,
  • sfinansuje działania w ramach Publicznych Kampanii Edukacyjnych w ramach umowy – bez dodatkowych opłat!
  • złoży za Ciebie roczne sprawozdanie za wprowadzone opakowania.

Organizacja Odzysku Opakowań TOM-DOLEKO-EKOLA pilnuje również zmian w ustawie i dostosowuje swoje działania do obowiązujących przepisów. Eksperci Organizacji Odzysku Opakowań TOM-DOLEKO-EKOLA służą również swoją pomocą na każdym etapie współpracy – masz pewność, że obowiązki zrealizujemy za Ciebie w zgodzie z przepisami.

Zobacz, ile oszczędzisz cedując obowiązek ropzliczania opakowań w gastronomii na Organizację Odzysku Opakowań TOM-DOLEKO-EKOLAUruchom nasz kalkulator, podaj masy opakowań i wygeneruj umowę online. Już od 499 zł netto / rok!

Podziel się w:
Czy artykuł był pomocny?
TakNie
Zaktualizowano: 17 lutego 2022

Was this article helpful?

Do góry